Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
Konzerváló fogászat
Időpontot kérek
Konzerváló fogászat Konzerváló fogászat
Konzerváló fogászattal a célunk a fogak megőrzése

A mai fogpótlások már igen magas színvonalon képesek helyettesíteni az elvesztett fogakat, ám semmilyen fogpótlás nem versenyezhet a saját, természetes, egészséges fogak értékével.

Ezért arra törekszünk, hogy a pácienseinkben is tudatosítsuk ezt. Célunk a fogászati megbetegedések megelőzése, illetve, ha erre már nincs lehetőség, a korai felismerés, hiszen minden probléma sokkal egyszerűbben és (költségkímélőbben!) kezelhető, ha időben észleljük!

Lyukas fog

Fogtömés, letört fogak helyreállítása

A fogak kemény szövetének nagy ellensége az a savas közeg, mely az étkezéseket követően alakul ki a szájüregben. Ha a fogakon vagy fogak között ételmaradék, lepedék marad, akkor a kórokozó baktériumok abban megtelepednek és az ételmaradékok – táptalajt biztosítva a baktériumoknak- megkezdik a fogak keményszöveteinek a pusztítását, azaz a fog szuvasodik, ki fog lyukadni.

Ilyen körülmények között a fogakat kívülről borító kemény anyag, a fogzománc szövetéből ásványi anyagok oldódnak ki, melyek annak meggyengüléséhez vezetnek. Ha a zománc folytonossága megszakad, az alatta lévő, kevésbé ellenálló dentinben megkezdődik az üregképződést. Ezt a folyamatot nevezzük fogszuvasodásnak.

Fogszuvasodásra különösen hajlamosak a rágófogak (mély barázdáltságuk miatt), a bölcsességfogak (mivel igen nehezen tisztíthatók) és a fogközök.

A fogszuvasodás szerencsére megállítható és kezelhető, méghozzá oly módon, hogy eltávolítjuk a szuvasodott foganyagot, az üreget pedig -némi előkészítés után- fényre kötő fogszínű esztétikus tömőanyaggal töltjük fel. Itt persze még nincs vége a folyamatnak, hiszen a tömésünk attól lesz szép és jól funkcionáló, ha felszínét aprólékos munkával pontosan olyanná alakítjuk, mintha természetes fog volna.

letört fog

Hasonlóképpen járunk el akkor is, ha egy fogból lepattant egy kis darab, vagy más módon megsérült a rágófelszín. A fényre kötő anyagokkal olyan élethű restaurációkat készítünk, melyek gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek a természetes fogak küllemétől.

Biommetrikus restauráció során a fogak eredeti morfológiája alapján építjük vissza a fogakat, ahogy azt a természet megalkotta és adott helyzetekben (mélyebb üregek esetén) üvegszállal megerősített tömőanyagot használunk, hogy a fogakat erősítsük és minél hosszabb távon jól funkcionálhassanak. Ennek a legnagyobb előnye, hogy ha a későbbiek során törne a fog, az üvegszálas megerősítésnek köszönhetően bizonyítottan kisebb mértékben sérül, vagy úgy törik, hogy még újból menthető az állapota és nem kell kihúzni.

Gyökérkezelés

Gyökérkezelés – mentjük, ami menthető!

Mély szuvasodások, a fogat ért ütések, törések révén beindulhatnak olyan gyulladásos folyamatok, melyek rendszerint kínzó fájdalommal, arcduzzanattal és egyéb kellemetlen tünetekkel adnak hírt magukról és ezt ráadásul valamilyen rejtélyes oknál fogva előszeretettel teszik hétvégén, nyaralás előtt és ünnepnapokon.

A gyulladt fogak kezelésének egyetlen hatékony módja van, ez pedig a gyökérkezelés. Ennek során a fog belsejéből eltávolítunk minden fertőzött szövetet (elhalt ereket és idegeket), így a gyulladást és az azt kiváltó tényezőket teljesen megszüntetjük. A foggyökeret ezután speciális gyökértömő anyaggal töltjük fel, és helyreállítjuk a koronai rész rágófunkcióját is. Ehhez leggyakrabban fogtechnikai betétet, direkt betétet, vagy koronát készítünk, de bizonyos esetekben töméssel is elláthatjuk a fogat, valamint  speciális üvegszálas csappal (úgynevezett bioblock technikával) megerősítjük a fogat.

Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!