Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
Parodontológia
Időpontot kérek
Parodontológia
A parodontológia -avagy fogágybetegség 10 felnőttből 6-ot érint!

A leggyakoribb fogászati megbetegedés ami a kemény fogszövet mellett a csontot, az ínyt és ezáltal a fogakat is érinti. A fogágybetegség ma Magyarországon sajnos népbetegségnek számít.

A fogágybetegség legnagyobb veszélye, hogy egy ideig kevésbé észrevehető, hiszen a fogágy- és  az ínygyulladás nem magát a fogat, hanem a fogak tartószerkezetét támadja. Eleinte csak érzékeny az íny, majd picit vérzik, aztán már jobban vérzik, élénk piros lesz és végül a fog tartószerkezetét is érinti. Ha pedig a tartószerkezet nem kielégítő állapotú, az egyenes úton vezet a fogak meglazulásáig és végső esetben elvesztésükig. A parodontológus az a szakorvos, aki kifejezetten a fogak tartószerkezetének a betegségeit gyógyítja.

Fogínyvérzés

Az  ínygyulladás kezelése

Mit nevezünk ínygyulladásnak és hogyan ismerhetjük fel a tüneteit?

Az ínygyulladást általában a nem kielégítő szájhigiénia okozza, valamint ebből adódóan bizonyos kórokozók elszaporodása. Emellett egyéb tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában, mint például a genetika, vagy számos krónikus betegség pl.: cukorbetegség, gastrointestinalis megbetegedések (gyomor és bélrendszer betegségei), vagy az immunrendszer gyengesége. Súlyosbítja ezt az állapotot, ha az illető pl: dohányzik, nagyobb stressznek van kitéve, vagy helytelenül táplálkozik.

A gyulladt állapotot legtöbbször az ínyvérzés jelzi először, mely rendszerint fogmosáskor jelentkezik, viszont ez ciklikus. Amennyiben dohányzik a páciens az ínyvérzés tünete sajnos elmarad, vagy sokkal gyengébb, ezáltal az első fontos figyelmeztető jelet nem tapasztaljuk és csak később fordulunk fogorvoshoz, amikor már nagyobb a baj.

Nagyon fontos jellemző tünet a fentieken kívül a duzzadt, érzékeny, vöröses színű íny, a kellemetlen szájszag és a fogak meglazulása is.

Az ínygyulladás kezelhető és rendkívül fontos, hogy időben kezelve is legyen, mielőtt a gyulladásos folyamatok mélyebb szövetrétegeket is elérnek és súlyos fogágybetegség alakul ki.

Az ínygyulladás kezelése professzionális szájhigiénés programmal kezdődik, melynek során a szájban található fogkövet és lepedéket eltávolítjuk, a fogakat pedig simára polírozzuk EMS Airflow technika segítségével. A gyulladás újbóli kialakulását úgy előzhetjük meg, ha különösen körültekintően és alaposan tisztítjuk fogainkat a mindennapokban a fogorvos/dentálhigiénikus tanácsai szerint és 3 havonta megismételjük a professzionális fogkőeltávolítást is.

Fogágybetegség esetén 2-3 havonta ismételjük a fenntartó kezelést, valamint ha előrehaladott fogágyproblémával küzd a páciens, szakorvosunkhoz irányítjuk további konzultációra.

Dentálhigiénia

A fogágybetegség kezelése

Ha az ínygyulladás kezelése elmarad, idővel a gyulladás mélyebben a fekvő szövetekbe is beférkőzik, ekkor már fogágybetegségről beszélünk. Ez az állapot már komolyan veszélyezteti a fogak stabilitását, hiszen a gyulladásos folyamatok a csont pusztulásához, felszívódásához is vezethetnek. A fogágybetegség sajnos igen gyakori a felnőtt lakosság körében.

Parodontológus szakorvosunk a fogágybetegség kezelése előtt alaposan megtervezi a kezelés egyes lépéseit, ugyanis az esetek többségében egy ismétlődő kezeléssorozat képes csak megállítani a gyulladást. Mindehhez a fogazatot az íny alatti területeken is szükséges megtisztítani, melyet zárt- vagy nyitott (műtéti) kürettálással végzünk, helyi érzéstelenítésben.

A kezeléssorozat alatt és azt követően elengedhetetlen a páciens együttműködése. Mi mindent megteszünk a  gyógyulás érdekében, de ez a Pácienssel közösen, együttes csapatmunkában tud megvalósulni. A gyógyulás ugyanis csakis kiváló szájhigiénia esetén valósulhat meg. Mi minden tudásunkat személyre szabottan átadjuk a rendszeres szájhigiéniés oktatás keretein belül, ahol megtanítjuk, hogyan lehet otthon is a legjobb szájhigiénét elérni.

Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!