Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
Fogágybetegség – Mit tegyünk és mit ne?

A fogágybetegség (más néven parodontitis) a fogakat körülvevő szövetek gyulladásos elváltozását jelenti. Általában nem fáj, a vérző ínyről lehet észrevenni, mert minden esetben egy fogínygyulladással kezdődik. Ilyenkor az íny elsődleges tapadása megszűnik és egy úgynevezett tasak alakul ki, amely tele van baktériumokkal és gyulladt szövetekkel. Ebben a tasakban már az oxigént nem igénylő baktériumok élnek, amik a fogágybetegség kialakulásáért felelősek. A betegség kialakulhat egy vagy több fognál is, de érintheti az összeset is. A fogágybetegség krónikus formája lassabban alakul ki, viszont van egy agresszív formája is, ami fiatalabb korban jelentkezik. A csontpusztulás ilyenkor gyorsabb és nagyobb mértékű.

A fogágybetegség gócbetegség. Foltos hajhullást, ekcémát okozhat. Hét és fél szeresére növeli a krónikus betegségek kockázatát (szívinfarktus, magas vérnyomás, diabétesz). Kismamák esetén megnöveli a koraszülés és kis súllyal születés kockázatát. Akik fogágybetegségben szenvednek nagyobb eséllyel fordul elő náluk szív-és érrendszeri megbetegedés.

Tünetei a fogmosáskor fellépő ínyvérzés, az ínyvisszahúzódás, a duzzadt és vörös íny, a kellemetlen szájszag, a fogak látható vándorlása és érezhető mozgathatósága. A fog mobilitása már egy későn felfedezett tünet, ami egyértelműen azt mutatja, hogy megkezdődött a csont leépülése. Ezért is nagyon fontos a betegség korai felismerése és kezelése.

Az ínyvisszahúzódás (ínyrecesszió) oka a nem megfelelő szájhigiéné miatt kialakult ínygyulladás, amiből idővel kialakulhat a fogágybetegség. Ilyenkor nemcsak az íny húzódik vissza, hanem a csont is felszívódik a fog körül. A fogak közötti ínypapillák is eltűnnek és rések alakulnak ki a fogak között. Ilyenkor már csak műtéti úton lehet helyreállítani az ínyt.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/03/verzo-iny-fogmosas.jpg

A fogágybetegség kezelésének fázisai:

  1. Konzultáció a parodontológus szakorvossal. Ilyenkor készül egy panoráma röntgen, amit kiértékel az orvos. Kézi műszerrel végigméri az összes tasakot, és felállítja a diagnózist, kezelési tervet is készít.
  2. Konzervatív terápiának nevezzük az úgynevezett gyökérsimítást (zárt kürettálás). Ezt a tisztítást mindig meg kell előznie egy dentálhigiénés kezelésnek, ahol eltávolítjuk a fogkövet a fog íny feletti részéről és személyre szabottan megmutatjuk az otthoni fogápolás eszközeit és technikáját. Utána megszüntetjük az elálló fogpótlásokat, a szuvasodásokat, és a nem pontos töméseket. A mélytisztítás mindig érzéstelenítésben történik. Kézi műszerekkel megtisztítjuk a fog gyökerének felszínét. 6-8 hétnek kell legalább eltelnie a kezelést követően, hogy a fogágy szövetei gyulladás mentesek legyenek.
  3. Sebészi terápia akkor szükséges, ha nagyon mélyek voltak az íny melletti tasakok, és a konzervatív terápia során nem tudtunk mindent maradéktalanul eltávolítani. A nyitott kürettálás már műtétnek számít, mivel ilyenkor óvatosan leválasztjuk az ínyt, hogy jobban hozzá tudjunk férni a fog gyökeréhez. Eltávolítjuk a visszamaradt gyulladt szöveteket. A műtétet varratokkal rögzítjük, aminek eltávolítási ideje 10-14 nap. A gyógyulási idő 3-6 hónap. Eközben fontos, hogy visszamenjünk az előírt kontroll vizsgálatokra.
  4. A fogak pótlása is rendkívül fontos. Kizárólag olyan fogakra kerülhet véglegesen pótlás, melynek tasakjai gyulladásmentesek. Mivel nagyon fontos a rágás egyensúlya, a hátsó fogakat is pótolni kell, hiszen a nagyörlők végzik a rágás mechanizmusát. Ha hiányoznak, akkor a többi fog túlterhelést kap, ami ugyancsak nem tesz jót a fogágybetegség kezelésében.
  5. Ha egyszer előfordult a fogágybetegség, akkor hajlamunk van rá, ezért is nagyon fontos a rendszeres parodontológus szakorvos látogatása. Bizonyos időközönként újra kell vizsgálni a fogínyt és meg kell tisztítani a fogakat. Az első időszakban 3 havonta rendeljük vissza a pácienseket, utána fél évente. A kezdeti ínygyulladást egyszerűen meg tudjuk szüntetni egy fogkő eltávolítással.

Fontos tudni, hogy fogágybetegség esetében különös figyelmet kell fektetni a megfelelő szájhigiéné fenntartására, de nem mindegy hogyan tesszük azt. Hogyan tisztítsuk otthon a fogainkat? Kézi vagy elektromos fogkefével, amelyik eddig jobban bevált számunkra. Fontos, hogy a külső és belső felszínen egyaránt körülbelül 45 fokban megdöntve tartsuk a fogkefét, enyhe nyomással és körkörös mozdulatokkal óvatosan menjünk be az íny alá a fogkefe sörtéjével. Ezért is nagyon fontos, hogy puha sörtéjű legyen a fogkefe, hogy ne traumatizáljuk az ínyt. A rágó felszíneket lehet vízszintesen tisztítani. De ezzel nem vagyunk készen. Rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk azzal a ténnyel, hogy a fogkefével nem tudunk behatolni a fogak közötti résbe, onnan csak mechanikailag tudjuk a lepedéket eltávolítani. Erre valók a fogköztisztítók. Általában két mérettel végig tudunk menni az összes fog között. Ezek szakszerű méretének kiválasztását és használatának bemutatását a dentálhigiénikus végzi. Továbbá létezik az úgynevezett egycsomós fogkefe, melynek kis feje lehetővé teszi a nehezen elérhető felületek tisztítását is. A fogselyem ugyanúgy a fogközök tisztítására alkalmas, de nem az ínynél, hanem ott, ahol a fogak találkoznak. A fogszuvasodás általában két fog között indul el, ezért fontos a fogselyem használata is. Legalább naponta egyszer (amikor több időnk van, este) menjünk végig a fogközökben. A nyelvünket is tisztítsuk meg, különösképpen, ha dohányzunk. Amikor a fogágybetegség gyulladásos fázisában vagyunk nem ajánlott a szájzuhany használata, mert könnyen a tasakok aljára tudjuk seperni a rengeteg baktériumot. Csakis gyógyult pácienseknek ajánljuk a használatát.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/03/fogkoztisztito.jpg

A fogágybetegség kezelésének sikeressége legnagyobbrészt a páciens együttműködésén múlik. Kiemelkedően fontos az otthoni alapos fogápolás, a rendszeres fogkőeltávolítás. Nagyon szépen tünetmentesek lehetünk a megfelelő odafigyeléssel. Legyünk kitartóak és türelmesek saját egészségünk érdekében!

Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!