Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
Fogmosás mesterfokon – útmutató a profi szájápolási rutin kialakításához

Útmutatót keresel a helyes fogmosáshoz? Jó helyen jársz! Ebben a blogcikkünkben összegyűjtöttük a profi, otthoni fogápolás lépéseit, amelyek betartásával profi szájápolási rutint alakíthatsz ki.

A jó szájhigiénia alapja a helyes fogmosás, amely kulcsfontosságú a fogak egészségének megőrzéséhez és a fogszuvasodás elkerüléséhez. Vágjunk is bele, lássuk milyen lépésekből áll a helyes fogmosás, fogápolás.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2024/02/fogmosas-1.jpg

A helyes fogmosás lépései:

 

1. A megfelelő fogkefe kiválasztása
A fogíny védelme érdekében minden páciensünknek puha sörtéjű fogkefét ajánlunk akár manuális, akár elektromos fogkefét használnak.

Fontos, hogy finom körkörös, illetve sepregető mozdulatokkal tisztítsd a fogaidat és ne nyomd erősen a fogkefét. Az egy tévhit, hogy az erősebb rányomástól tisztábban lesznek a fogak, ellenben károkat okozhatunk a fogzománcban és a fogínyben is.

Ne felejtsd el a fogak belső és hátsó felszínének tisztítását se.

Ami még nagyon fontos, hogy a fogkefét 3-4 havonta le kell cserélni. Erre nincs pontos szabály. Figyeld a fogkefe sörtéit és ha már kopottak, akkor ideje lecserélni.

2. A megfelelő fogkrém kiválasztása
Naponta legalább kétszer, maximum háromszor alaposan moss fogat fluoridos fogkrémmel.
Bármilyen fluoridos fogkrém tökéletes választás. Vannak olyan páciensek, akik valami oknál fogva fogszuvasodásra hajlamosabbak. Ez lehet akár cukorbetegség, reflux, de akár egy-egy gyógyszer okozta gyenge fogzománc miatt.

Esetükben speciális, Biosmalto fogkrémet szoktunk ajánlani, amely az átlag fogkrémektől nagyobb mértékben tartalmaz fluoridot és egyéb fogzománc-erősítő ásványi anyagokat. Ezek fokozatosan beépülnek a fogak barázdáiba, feltöltve azokat.

A fluorid tehát azért szükséges, hogy erősítse a fogzománcot.

És hogy mennyi fogkrémet érdemes nyomni a fogkefére?

  • Babáknak borsószem
  • Gyerekeknek 4 év alatt másfél borsószem
  • 4 év fölött babszemnyi mennyiség
  • felnőtteknek ugyancsak babszemnyi mennyiség is tökéletetesen elég
https://novadent.hu/wp-content/uploads/2024/02/helyes-fogmosas.jpg

3. Fogselyem használata
Használj fogselymet naponta legalább egyszer a fogak közötti területek tisztításához. Ezt a napi egy alkalmat érdemes estére időzíteni. Ügyelj arra, hogy a fogselyem minden fog között átmenjen, és ne sértsd meg vele az ínyt.

A fogselyem használatánál az alábbiakra érdemes figyelni:

  • Tépj le egy 30-40 cm-es darabot!
  • A két végét csavard a két középső- vagy a mutatóujjaid köré úgy, hogy egy kb. 3-5 cm-es rész maradjon szabadon a két ujjad között!
  • A fogselymet a fogfelszínre feszítve vezesd be a fogközbe, majd háromszor-ötször oda-vissza mozgatva húzd ki!
  • Ismételd meg a mozdulatokat minden fogköznél, és közben tekerd fel az egyik ujjadra a fogselyem már felhasznált részét, hogy minden fogköz tisztítására tiszta fogselymet használhass.

Fogselyemből nem érdemes a legdrágábbat megvenni. Nekünk nagyon jó tapasztalatunk van például a DM saját márkás termékével is. Próbáld ki Te is!

 

4. Fogköztisztító használata
Mindegy, hogy saját fogról, vagy fogpótlásról van szó, egy dolog biztos: a fogközöket MINDENKINEK napi szinten tisztán kell tartania, ha szeretné fogai egészségét egy életen át megőrizni.

Erre a fogselyem mellett kiválóan alkalmas még a fogköztisztító kefe. Teljesen egyéni, hogy kinek melyik fog beválni, mert mindenki más méretű fogközökkel rendelkezik. A fogköztisztító méretét a fogak közötti rés méretéhez kell igazítani, akkor lesz igazán hatékony. Ebben nagyon szívesen segítünk és érdemes is profi segítséget kérni, hogy feleslegesen ne költsd a pénzed számodra nem megfelelő termékekre.

Így használd a fogköztisztító kefét:

 

A megfelelő méretű fogköztisztító kefével menj végig az összes fogközön az ínyszél mentén
Minden fogköz után öblítsd le vízzel, ha gondolod kicsit mártsd bele a fogkrémedbe vagy a szájvizedbe
Nyugodtan próbálkozz több márkával is. (A mi személyes kedvencünk a Curaprox, vagy a DM saját márkás fogköz keféi).

Egy fogköztisztító kefét többször is használhatsz. A lényeg, hogy minden tisztítás után alaposan öbítsd ki. Néhány használat után elgyengülnek a sörtéi, ekkor érdemes újat használatba venni.

 

Szájvíz használata
A szájvíz napi rendszerességű használata baktériumölő hatása miatt mindenki számára javasolt, ami a fogmosás és fogköztisztítás tökéletes kiegészítője, lezáró lépése. Nagyon fontos tehát, hogy a szájvíz használata nem helyettesíti a fogmosást!

A hatékony szájvizezéshez öblögetni, zubogtatni kell, kb. 30-60 másodpercig.
Kerüld az alkoholos szájvizeket, mindig alkoholmentes változatot vegyél le a drogériák polcairól. Amire még érdemes figyelned a választásnál, hogy csakúgy, mint a fogkrém tartalmazzon fluoridot.

Követve ezeket az egyszerű lépéseket, garantálhatod fogaid hosszú távú egészségét és ragyogását.

 

Amennyiben úgy érzed professzionális segítségre van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal, ugyanis rendelőnkben elérhető önálló szolgáltatásként is a szájhigiénés szaktanácsadás.

Diplomás dentálhigiénikusunk, Makai Orsi várja sok szeretettel azokat a pácienseket, akik szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni fogaik és szájüregük egészségnek megőrzésére. Ne félj segítséget kérni, mi küldetésünknek tekintjük pácienseink életminőségük javítását valamint egészségtudatosságuk fejlesztését.
Erre a linkre kattintva felveheted velünk a kapcsolatot online vagy telefonon.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2024/02/diplomas-dentalhigienikus.jpg
Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!