Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
Hogyan zajlik a bölcsességfog eltávolítása?

Sajnos a legtöbb esetben a bölcsességfogaink csak kellemetlenséget okoznak. Nagyon ritka az az eset, amikor ezek a fogak nyolcadikként a sorban szabályosan, jól tisztíthatóan elférnek. Ráadásul a felnőttkori fogszabályozásnak 50%-ban a bölcsességfogak okozta torlódás az oka.

A bölcsességfog panasza jellemzően feszítő, fülbe sugárzó fájdalom, ami idővel akár szájnyitási korlátozottsághoz is vezethet. Panaszok esetén mindenképp forduljunk orvoshoz!

 

Célszerű megelőzni

Akut gyulladásban lévő bölcsességfogat legtöbbször nem távolítjuk el, ugyanis a gyulladt szöveteket nehezebb érzésteleníteni, így akár kellemetlen is lehet a beavatkozás. Ebben az esetben antibiotikum kúrát javaslunk első körben, majd ezt követően lehet csak belevágni a műtétbe.

Ha tehetjük előzzük meg a kellemetlenségeket és nézessük meg minél hamarabb a bölcsességfogaink állapotát. Egy személyes konzultáción történő vizsgálat során, valamint a röntgen vagy CT felvétel alapján el lehet dönteni, hogy szükséges-e a bölcsességfog mielőbbi eltávolítása.

 

Egyszerű foghúzás

Egyszerű bölcsességfog húzásról abban az esetben beszélünk, ha a fog kellően előbújt és olyan pozícióban van, hogy azt egy emelő vagy egy fogó segítségével percek alatt ki tudjuk szedni. A legtöbb esetben ilyenkor még varratot sem szükséges készíteni a seb helyén.

 

Disszekálás – darabolás

Ilyenkor nehezített foghúzásról van szó, mégpedig azért, mert ebben az esetben (általában nagy alsó fog és keskeny állcsontnál) szükség van a fog fúróval történő darabolására. A darabolást követően speciális eszközökkel fordítjuk ki a darabokat a fogmederből. Ez az eljárás egy kicsivel több időt igényel az egyszerű foghúzáshoz képest.

 

Műtéti fogeltávolítás

Ez a beavatkozás igényli a legtöbb eszközt, így ijesztőnek tűnhet a beavatkozás, azonban nincs ok az aggodalomra ez is rutineljárásank számít. Ekkor lebenymetszés is történik, így ilyenkor néhány egyszerű varrat is kerül a seb helyére. Nagyon fontos, hogy otthon a varratokat is alaposan kell majd tisztogatni a következő kontrollig. Legjobb eszköz erre a szájvízbe mártott vattapálca.

Minden felsorolt kezelés helyi érzéstelenítésben történik, így a beavatkozás nem jár fájdalommal. A gyógyulás folyamata egyénfüggő, de maximum 1-2 hétig tarthat. A megfelelő sebgyógyuláshoz elengedhetetlen a jó szájhigiénia. A foghúzást követően kifejezetten kell ügyelni a fogápolásra. Javasolt kerülni az apró magvas ételeket is, amik beleragadnak a sebbe.

 

Hogyan zajlik a bölcsességfog eltávolítása?

Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!