Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
Így tisztítsd a fogpótlásokat!

Nemcsak esztétikai okai vannak a foghiányok pótlásának. Az élet minőségén is tudunk ilyenkor változtatni. Emelkedik az önbizalom, a társas kapcsolatok minősége is javul. Az egész fogsor egészsége szempontjából is igen nagy jelentősége van, mivel a rágást is befolyásolja a foghiány. Következtében a szomszédos fogak elmozdulnak vagy kiemelkednek a fogmederből, ezáltal túlterhelődnek és csontvesztés is kialakulhat.

Különböző fogpótlásokat különböztetünk meg, vannak a rögzített és a kivehető pótlások. A nem megfelelően gondozott fogpótlás fogínygyulladást, fogszuvasodást, fogkőképződést, gombásodást okoz. A tisztántartás azért fontos, mert a nem megfelelő otthoni szájápolás következtében a pótlás alatt a fog elszuvasodik, ezért újra kell cserélni a pótlást, rosszabb esetben elveszítjük az addig még egészséges fogunkat.

Rögzített fogpótlások

Porcelán héj

Elszíneződött, szabálytalan formájú fogakra javasoljuk a héjat. A fogtechnika által készített vékony réteg, ami csak minimális foganyag veszteséggel jár. Ezt ragasztással rögzítjük a fogakra. Kerüld vele a túl kemény vagy ragadós ételek fogyasztását. Keményebb magvakat és csontot ne ropogtass vele. Napi kétszer, alaposan moss fogat és ne feledkezz meg a fogköztisztításról sem.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/07/fogpotlas-tisztitasa-porcelan-hej.jpg

Betétek

Akkor használjuk őket, amikor a fogszuvasodás akkora mértékű, hogy nem tudjuk töméssel pótolni a hiányt, de még nincs szükség koronára. A fog megfelelő formára csiszolása után lenyomatot veszünk a fogról, amit egy következő alkalommal már be is ragasztunk. Mivel fogtechnikai laborban készül, így élettartama is hosszabb mint egy tömésnek. Azonban fontos a félévenkénti kontrollvizsgálat. A napi kétszeri, alapos fogmosás és fogköztisztítás elengedhetetlen, hogy a betét időtálló maradjon.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/07/fogpotlas-tisztitasa-fogaszati-betet.jpg

Korona

Gyökérkezelt, vagy nagy kiterjedésű szuvasodás esetén használjuk. Ez egy fixen rögzített pótlás, amihez a fogat először megfelelő formára kell csiszolni. Anyaga lehet cirkónium vagy fémkerámia. Napi kétszer, alaposan moss fogat, és semmiképpen se feledkezz meg a fogköztisztításról sem. Ugyanolyan gondosan kell tisztítani, mint a saját fogainkat.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/07/fogpotlas-tisztitasa-koronaj.jpg

Implantátum

Egy vagy több foghiány pótlására használjuk. Előnye, hogy a szomszédos fogaktól független, nem kell hozzá lecsiszolni őket. A csontba ültetett csavar csontosodás után kap egy felépítményt amire a korona kerül. Csavarozható pótlás esetében a későbbi korrekció alkalmával egyszerűen eltávolítható a korona az implantátum károsodása nélkül. Ugyanúgy tisztítsd, mint a saját fogat. Napi kétszer alaposan moss fogat, használj fogköztisztítót és fogselymet is. Ha híd pótlásod van, ugyanúgy ügyelj a hídtest alatti részre, használj fogközkefét vagy superflosst.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/07/fogpotlas-tisztitasa-implantatum.jpg

Kivehető fogpótlások

Részleges kivehető fogpótlás

A természetes fogakhoz kapcsokkal rögzülnek. Anyaga egy fémlemez amit a fogak és műíny borít. A kivehető részt minden étkezés után meg kell tisztítani az ételmaradékoktól. Ajánlott erre a célra kifejlesztett műfogsor tisztító kefét használni. Soha nem szabad a tisztításhoz fogkrémet használni, mert a benne lévő szemcsék megsértik a műfogsort, így a lepedék még jobban rátapad. Ne feledkezzünk meg a saját fogainkról sem. A napi kétszeri és alapos fogmosás és fogköztisztítás elengedhetetlen.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/07/fogpotlas-tisztitasa-reszleges-kiveheto-fogpotlas.jpg

Teljes kivehető fogpótlás

Teljes foghiány esetén alkalmazzuk. Mivel nem tud rögzülni természetes foghoz, ezért nem annyira stabil mint egy részlegesen kivehető pótlás, főleg az alsó állkapcson. A tisztítását ugyanúgy kell végezni mint a részlegesen kivehetőnél. Minden étkezés után meg kell tisztítani műfogsor tisztító kefével. Érdemes a mosdókagylóba ilyenkor egy törölközőt rakni, mert akkor nem sérül meg, ha véletlenül kicsúszik a kezünkből.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/07/fogpotlas-tisztitasa-kiveheto-fogpotlas.jpg

Implantációs fogpótlás

Egy stabilabb és komfortosabb rögzítést biztosít, és az étkezés is könnyebb vele. Ez is lehet teljes vagy részleges műfogsor. Tisztítása ugyanúgy történik, mint a nem implantációval rögzült részleges vagy teljes kivehető fogsornak.

 

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/07/fogpotlas-tisztitasa-all-on-four.jpg
Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!