Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
Súlyos problémák, amit a rossz szájhigiénia okoz

A szájhigiénia sokkal többet jelent a száj, a fogak és a fogíny egészségénél. A szájüreg rossz egészségi állapotának negatív következményei vannak a teljes szervezetre nézve. Mik lehetnek ennek az állapotnak a tünetei? Például a fájó fogak, a vérző íny vagy a rossz lehelet.

Az emberi szájban több száz féle baktérium található. A fogakon és fogközökben felhalmozódott lepedék, más néven plakk is már rengeteg baktériumot tartalmaz.

Plakk képződésére különösen hajlamosak a cukorbetegek, a vérképzőszervi betegségben szenvedők, az anyagcsere-betegséggel élők, akiknek legyengült az immunrendszerünk, a várandós nők, a dohányzók, a rendszeres stressznek kitett személyek.
A fogmosás elhanyagolása vagy nem megfelelő kivitelezése esetén kialakul az ínygyulladás és a fogínyvérzés, ami már apró sérüléseket eredményez az íny felszínén, melyeken keresztül a kórokozók a véráramba jutnak, hatásukra plakkok képződnek az artériákban, megkeményítve azokat. Ezt nevezzük érelmeszesedésnek. Az érelmeszesedés véráramlási problémához és a koszorúerek elzáródásához vezet, ami növeli a szívroham valószínűségét. Az artériákra és egyéb erekre gyakorolt káros hatás magas vérnyomáshoz vezethet.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/03/verzo-iny.jpg

A rossz szájhigiénia az agyra is hatással lehet. A fertőzés következtében begyulladt fogínyből felszabadult anyagok károsítják az agysejteket, ami a memória romlásához vezethet. A fogínygyulladás következménye a demencia is lehet.

A rossz szájhigiénia állapotának áldozatává a légzőrendszer is válhat. A szájban történő gyulladásos folyamatok hatása lehet, hogy a baktériumok a tüdőbe is el tudnak jutni. Ha egyszer oda eljutnak, akkor légúti-fertőzést, tüdőgyulladást vagy krónikus légúti betegséget is okozhatnak.

A cukorbetegek nemcsak, hogy fogékonyabbak a fertőzésekre, például az ínygyulladásra, ami a fogágybetegség kialakulásához is vezethet, hanem a már kialakult fogágybetegség nehezebben kontrollálhatóvá teszi a cukorbetegséget is. Mivel a fogágybetegség a normálisnál magasabb vércukorszinthez vezet, a rossz szájhigiénia miatt magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/03/cukorbetegseg.jpg

A várandós nők számára elengedhetetlen a megfelelő szájápolási gyakorlat fenntartása. A terhesség során a szervezetben zajló hormonális változások hatására nőknél sokkal könnyebben alakulhatnak ki szájüregi fertőzések. Az anya szervezetében előforduló bármilyen fertőzés növeli a terhességi szövődmények előfordulásának kockázatát, mint például a koraszülést vagy az alacsony súllyal való születést. Kapcsolat van a meddőség és a rossz szájhigiénia között is. A fogágybetegség különböző egészségügyi problémákhoz vezethet, melyek megnehezítik a terhesség létrejöttét és fenntartását.

A rossz szájhigiénia következtében a férfiaknál megnövekszik a merevedési zavar kockázata. Egy krónikus fogágybetegség következtében a beteg fogínyben található baktériumok bekerülhetnek a vérkeringésbe és az erek gyulladását okozhatják, melynek következtében merevedési zavar jön létre

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/03/terhes-no.jpg

Nyilvánvalóan azok a rossz szokások, amelyek rossz szájihigiéniát tartanak fennt, mint a dohányzás vagy a dohánytermékek használata, szájüregi daganatok kialakulásához vezethetnek, de más daganattípusok is összefüggésben lehetnek a fogágybetegséggel. A vesedaganat, a hasnyálmirigy-daganat, a leukémia és a májdaganat kialakulásának kockázata sokkal magasabb azoknál a személyeknél, akik rossz szájhigiéniás állapottal rendelkeznek.

Azok a betegek, akik fogágybetegségben szenvednek, rendszerint gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek és náluk nagyobb a valószínűsége a fertőzések kialakulásának. Sokan, akik nagyon rossz szájüregi egészségi állapottal rendelkeznek, vesebetegségben is szenvednek. A vesebetegség halálos kimenetelű is lehet, ha veseelégtelenség vagy szív-és érrendszeri betegség kialakulásához vezet.

A legjobb módja annak, hogy megelőzzük a rossz szájihigiénés állapot következtében kialakuló súlyos egészségügyi problémákat, az az, hogy megfelelő szájápolási rutint alakítunk ki és rendszeresen felkerssük fogorvosunkat.

Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!