Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
A szűrővizsgálatok életét menthetnek

Az egészségtudatossághoz hozzátartozik a szűrővizsgálatokon való részvétel. Nagyon sok megelőzhető és kezelhető betegséget nem diagnosztizálnak időben. A szűrővizsgálatok ezért életét menthetnek.

Ajánlott rendszeres szűrések:

Fogászati rákszűrés

Ha egészségesek a fogaink és nincs panaszunk, akkor is érdemes évente ellátogatni a fogorvosi rákszűrésre, ellenőrzésre. Az otthoni önvizsgálatot egészítjük ki ebben az esetben is. A rendszeres fogkőeltávolítás miatt is érdemes beiktatni a látogatást.

Tüdőszűrés

25 éves kor felett éves rendszerességgel kell járni tüdőszűrésre, még a nemdohányzóknak is. A TBC-t, egyéb tüdőbetegségeket és a nagyobb méretű daganatokat is ki lehet szűrni ezzel a vizsgálattal. Akinek a családjában előfordult tüdőrák vagy bármilyen légzőszervi megbetegedés, a dohányosok mellett ugyanúgy a rizikócsoportba tartozik.

Vastag-és végbélrák szűrése

Azoknak, akiknek a családjában előfordult daganatos betegség, fontos, hogy 40 éves kor után rendszeresen vegyenek részt ezen a vizsgálaton. Az idő előrehaladtával egyre nő a veszélyeztetettség. A 60-80 éves korosztály van kitéve a legnagyobb veszélynek, ezért 50 éves kor körül ajánlott egy eszközös (vastagbél-tükrözés) vagy virtuális (CT kolonoszkópiás) vizsgálaton részt venni. Sose feledjük ellenben, ha panaszunk van, minden esetben vizsgáltassuk ki magunkat, még ha nem is tartozunk a veszélyeztetett korba.

Mellrák szűrés

Nőknél csakúgy, mint a szájüregi rákszűrés esetében itt is nagyon fontos az otthoni (havi) önvizsgálat. Ezt egészítsük ki a rendszeres, éves ellenőrzéssel. 40 éves kor felett a mammográfiai szűrővizsgálat 1-2 évente javasolt. A komplex emlővizsgálat magában foglalja a fizikális és ultrahangos/röntgenes vizsgálatot is.

Méhnyakrákszűrés

A felmérések szerint egyre több nő vesz részt ezen a szűrésen, de még így is nagyon sok áldozatot követel ez a daganattípus. Évente keressük fel nőgyógyászunkat, hiszen korai stádiumban is jól felismerhető a betegség és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető. A méhnyakrák okozója főként a humán papillomavírus (HPV). Ez ellen védőoltással is tudunk védekezni.

Bőrgyógyászati szűrés

A melanoma egy rendkívül agresszív, hamar áttétet képező daganattípus, ezért havonta iktassuk be az önvizsgálatot. A legveszélyeztetettebbek a világos bőrűek és akinek nagyon sok anyajegye van. Nemcsak a napsütés, de a szolárium használata miatt is érdemes ellenőrizni mindenféle pigmentváltozást és anyajegyet. Bármiféle formai és méretbeli eltérést tapasztalunk a korábbiakhoz képest, azonnali keressünk fel egy bőrgyógyászt.

Laboratóriumi vizsgálatok

Évente célszerű elvégezni egy teljes körű labor vizsgálatot, amibe beletartozik a teljes vérkép, anyagcsere paraméterek, máj-és vesefunkció, vizelet vizsgálat.

Prosztatavizsgálat

A férfiakat se felejtsük el. Nekik is nagyon fontos a rendszeres, éves prosztata vizsgálat 40 éves kor felett. A szűrővizsgálat vérvételből és tapintásos ellenőrzésből áll, szükség esetén ultrahangos vizsgálatot is elrendel mellé az orvos. Évek is eltelhetnek úgy, mire a betegség tüneteket (vizelési panaszokat okoz). Ilyen tünet a prosztatamegnagyobbodás alkalmával is megjelenhet, ezért fontos ha bármi eltérést tapasztalunk, keressük fel urológusunkat.

Férfiak önvizsgálata

A férfiaknál kiemelkedően fontos a herék önvizsgálata havonta, 15 éves kortól kezdődően. Közvetlenül zuhanyzás után végezzük. Bármilyen elváltozást, kellemetlen érzést, csomót tapasztalunk, keressünk fel egy urológust. A heredaganat szinte 100 százalékban gyógyítható, de mint minden betegség esetében, itt is a korai felismerés a legfontosabb.

Kardiológiai vizsgálat

A szív-és érrendszeri betegségek gyakorisága 40 év felett kezd el emelkedni. Nagyon fontos, ha magas vérnyomásban szenvedünk, évente el kell végezni a vizsgálatot.

Szemészeti vizsgálat

Ha szemüveget viselünk évente keressünk fel egy szemész szakorvost, aki gyorsan és fájdalommentesen ellenőrzi látásunkat. Előzzük meg, hogy szemünk tovább romoljon.

Csontsűrűség vizsgálat

Ha nem tartozunk a rizikócsoportba, 60 éves kor felett 2 évente érdemes felkeresni szakorvost. A nők csontsűrűsége klimax után drasztikusan csökkenhet, érdemes beiktatni ezt a vizsgálatot is.

Vigyázzunk az egészségünkre és fordítsunk elegendő figyelmet a megelőzésre, amit a szűrővizsgálatokkal egyszerűen megtehetünk.
Jó egészséget kívánunk!

Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!