Háttér
Logó
Telefon+36 30 338 8964 Facebook Időpontkérés
Vörös, duzzadt az ínye? Esetleg vérzik is?

Ma Magyarországon még nagyon keveset beszélnek a fogágybetegségről (parodontitis), ezért mi ahol csak tehetjük felhívjuk rá a figyelmet. Már csak azért is, mert sokan kizárólag a fogaik állapotára figyelnek, az ínyükkel, fogágyukkal kevésbé, vagy egyáltalán nem foglalkoznak, még akkor sem, ha konkrét problémát észlelnek. 

Tény ugyan, hogy a fogágybetegség nehezen felismerhető, mert sokáig nincsenek egyértelmű jelei. Ha viszont megjelennek, akkor már viszonylag előrehaladott állapotban van a gyulladás, így mindenképp fontos a minél előbbi kezelés. 

A fogágybetegség kialakulásának okai

👉bizonyos örökletes vagy szerzett betegségek (például: anyagcsere-betegségek, cukorbetegség)

👉elhanyagolt szájhigiénia, a nyál magas baktérium állománya

👉rendszeres dohányzás 

👉rendszeres alkoholfogyasztás 

👉bizonyos gyógyszerek is negatív hatást gyakorolhatnak ínyünk állapotára 

👉hormonális változások (serdülőkor, terhesség)

A fogágybetegséget komolyan kell venni és minél előbb kezelni kell, ugyanis számtalan esetben vezet a fogak végleges elvesztéséhez. Szomorú tény, de 40 éves kor fölött a lakosság 60%-át érintő fogbetegségről beszélünk!

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/11/verzo-iny-oka.jpg
  • duzzadt fogíny 
  • fogínyvérzés 
  • ínyvisszahúzódás – amikor az ínyszél láthatóan visszahúzódik és a fog érzékennyé válik a hideg, vagy savas ételekre
  • kellemetlen lehelet (a megszaporodott baktériumok miatt) 
  • fogfájás, vagy valami olyasmi, ahogy fogalmazni szoktak pácienseink 🙂
  • meglazult fogak

Páciens beszámolók alapján tudjuk, hogy ha észlelik is a jeleket az érintettek, akkor egyből a reklámokból jól ismert fogkrémek után nyúlnak és attól várják a javulást. A fenti tünetek jelentkezésekor azonban mindenképp érdemes fogorvoshoz fordulni és professzionális segítséget kérni, hogy tartós megoldást kaphasson erre a fogászati problémára.

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/11/verzo-iny.jpg

Akiket fokozottan érint a fogágybetegség

Kismamák

Ha tudnátok mennyi várandós hölgyet érint a probléma! Sokan tabuként kezelik a fogágybetegséget, ezért nem annyira köztudott, pedig kismamáknál a hormonális változások nagyban elősegíthetik a fogágybetegség kialakulását. Ha gyulladást tapasztalunk a fogágyban, akkor azt azonnal kezeljük, de nem kell megijedni, ez egy minimál invazív beavatkozás, ami a babára semmilyen veszélyt nem jelent!

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/11/fogagybetegseg-kismamaknal.jpg

Diabetesesek

A diabetes sajnos sok betegségnek a “melegágya”, köztük a fogágybetegségnek is. Sokan első hallásra azt gondolják, hogy ez nem tűnik logikusnak, hiszen ők cukrot sem fogyasztanak és a szénhidrát bevitelük is alacsony, akkor mégis mitől romlana a foguk, vagy lenne fogínygyulladásuk? 

Nos, ennek oka az, hogy a száj ph értéke az ő esetükben más, ami a baktériumok elszaporodását idézi elő. Ebből aztán egyenesen következik a fokozott fogkő képződés, ami nemcsak a fogakon, de az íny alatt is kialakul. Ha ez az állapot sokáig kezeletlen marad, máris eljut a páciens a fogágybetegséghez. 

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/11/fogagybetegseg-cukorbetegeknel.jpg

A fogágybetegség kezelése

A fogágybeteg páciensek terápiás kezelésének kezdetén 2-3 havonta javasoljuk a fogkőeltávolítást és a szűrővizsgálatot, de ezt minden esetben egyénileg határozzuk meg. 

A sikeres kezelés érdekében szoros kontroll alatt tartjuk az érintetteket, mely során minden részletre kiterjedően megmutatjuk és gyakoroljuk a helyes fogtisztítási technikát. 

És hogy mi garantálja leginkább a fogágybetegség sikeres kezelését? Bizony a páciens együttműködése. A rendszeres és alapos otthoni fogápolás kizárólag a páciens szorgalmán és kitartásán múlik, ahogy a rendszeres fogkőeltávolításon való részvétel is.

Mi konkrét útmutatással és természetesen időnként a professzionális fogtisztítással tudunk Önnek segíteni a gyógyulásban. 

Vigyázzon fogai egészégére, járjon rendszeresen fogászati szűrővizsgálatra, így garantáltan megelőzhető a komolyabb fogászati problémák kialakulása és a fogvesztés. Dr. Tián Tamás parodontológus szakorvos kollégánk kiemelt szakértője és fanatikusa a témának, nála a legjobb kezekben van minden páciens!

https://novadent.hu/wp-content/uploads/2023/11/Novadent-Fogaszat-Szekszard.jpeg
Várjuk Önt rendelőnkben
Lépjen kapcsolatba velünk!